Onderzoek naar effectiviteit van mediaEffectiviteit video-campagne wordt mede bepaald door volgorde media-inzet

Terug naar overzicht

Bij Ad Alliance doen we continu onderzoek naar de meest effectieve media-inzet. Eerder dit jaar toonden we aan dat platform en device van invloed zijn op de effectiviteit van een campagne. Ons meest recente onderzoek bouwt verder op deze resultaten. Het onderzoek toont aan in welke combinatie en volgorde je de platformen YouTube, Videoland en lineaire TV zo optimaal mogelijk inzet. Het meest effectief blijkt als de campagne start met TV, gevolgd door Videoland. De onbewuste merkvoorkeur is dan het hoogst en het aantal wegkijkmomenten het laagst.

Holistische onderzoeksaanpak

Als onderzoeksmethodiek is gekozen voor een combinatie van Eye Tracking, het meten van hersenactiviteit (EEG) en een intuïtieve responstest (IRT). Met deze methoden is gemeten of een commercial opvalt, hoe deze wordt verwerkt en wat is de impact is op het merk.

De kracht van reclame

De resultaten laten duidelijk zien dat een reclame-uiting op ieder platform een positieve impact heeft op onbewuste merkvoorkeur. Door een reclame-uiting wordt een merk als meer betrouwbaar en aantrekkelijk gezien en stijgt de koopintentie. Ook is de kracht van de herhaling goed zichtbaar: meerdere uitingen zorgen voor een significante stijging op de genoemde KPI’s.

Volgorde is bepalend voor effectiviteit

Wanneer je meerdere kanalen inzet, dan kun je met een slimme volgorde extra impact realiseren. Het meest effectief blijkt als de campagne start met TV, gevolgd door Videoland. De onbewuste merkvoorkeur is dan het hoogst en het aantal wegkijkmomenten het laagst. De combinatie TV gevolgd door YouTube scoort ook goed. Als de campagne start met online gevolgd door TV, dan is de onbewuste merkvoorkeur significant lager. TV geniet als medium relatief veel status en vertrouwen wat positief afstraalt op het merk. Hiermee vormt TV een gunstige basis, die daaropvolgende online vertoningen versterkt

Leeftijd: meer overeenkomst dan verschillen

In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen tussen generatie X (36-55) en Y (18-35). In termen van reclame-impact blijken er meer overeenkomsten te zijn dan verschillen. Jongeren zijn wel vaker afgeleid van de reclamecontent (meer wegkijkmomenten) en reageren op ieder platform negatiever als ze naar reclame kijken. Deze negativiteit is het hoogst op YouTube. Toch herinnert de jongere generatie zich de reclames op YouTube beter dan de oudere generatie.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Mirte van Deursen via mirte.van.deursen@adalliance.nl

Bekijk ook deze gerelateerde informatie.

Onderzoek

De kracht van het grote scherm

Maakt het uit of een commercial te zien is op een smartphone, tablet, laptop...